Специална Оферта! УИКЕНД ПАКЕТ
Галерия

Галeрия

 
 
Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил"
Дряновски манастир "Св

Съществува от времето на Асеневци - XII в. Съграден за ознаменуване на победите над Византия. Наречен е на името на архистратега Михаил. Предположенията са, че той първоначално е построен по-встрани на Малкия Архангел. През вековете е разрушаван два пъти и възобновен на това място през 1845 г. До сегашния храм е била построена стара църква (половината от построй­ката е била в земята). В двора имало друга църквица (построена е през 1861 г. от хаджи Панчо и жена му Дена от Дряново), която рухва по време на Априлското въстание. На нейното място е построен белокаменният Мавзолей Костница на загиналите въстанници.

Апогеят е през славната 1876 г. - Априлската епопея. Двеста български юнаци от Мусина, Бяла Черква, Михалци, Вишов град и др. търновски села тръгнали към Балкана. Начело стоели поп Харитон, даскал Бачо Киро и Петър Пармаков (офицер от руската армия). Срещнали башибозука в манастира. Макар и неудобна за отбрана, въстанниците се оказали обкръжени и приели битката на живот и смърт. Девет дни и нощи продължил този ад. След нещастен случаи войводата поп Харитон и поп Гавраил ослепели (избухнал барут). Командването поел Петър Пармаков. Битката се разгаряла, редиците оредявали, но мисъл за предаване не се забелязвала, въпреки подканите да се предадат. Манастирът е полуразрушен, но отговорът е един: "Ще се бием до край!"

Фазлъ паша изпратил парламентьор със закани: "Комити, послушайте моите думи и се предайте, защото няма да мине много време, когато манастирът ще бъде превърнат на прах и пепел, а вие всички ще бъдете в моите ръце...".

Крепостта достойно отговорила: "Пашо, ние искаме от правителството да ни признае правата на народ и до като не стане това, живи няма да се предадем в мъчителските ви ръце ние сме решили да мрем и ще запазим клетвата си! А вие ще бъдете отговорни пред Европа за вашите тиранства...".

Това е краят на "преговорите". Топовете и пушките затрещяха, но геройството на защитниците не престава. Петър Пармаков, виждайки безизходността на ситуацията, заповядва през нощта кой както може да се измъква. Първо са се погрижили за знамето, което се е вяло десет дни пред слисаните башибозуци. Знамето е целунато за последен път от въстаниците, положено на двора и го изгорили, за да не попадне в плен.

В тъмнината Пармаков повел част от четата, но не успели и били избити. От ада се измъкнал само даскал Бачо Киро с част от четата си. Те били заловени, избити или изпратени на заточение. Бачо Киро Петров е съден в Търново. Той вместо да проси милост станал и се "защитил " най-достойно на чист турски език: "Аз един Бачо Киро съм, без страх от турци-комита съм. За родината комита станах! Зелено знаме развях. Пушка на рамо аз турих, манастира Дряновски намерих, правда да търся аз скочих и сам въжето си сложих!"

Бил обесен с развят перчем и с чиста бяла риза... Снимките, направени след погрома (май 1876г.) показват   разрушени   зидове   и   част   от   каменна постройка.През следващите  години манастирът  е реставриран и възстановен.

В манастира добър прием са намирали Апостолът и

отец Матей Миткалото.

Туристически маршрути:

1. Еко пътека - добре маркирана.

2. гр. Дряново - Дряновски манастир (7 км.).

3. Дряновски манастир - пещера "Бачо Киро" - 0,5 часа.

4. Дряновски манастир - водопад Синия вир - 0,3 часа.

Близки хижи: х. Бачо Киро, к-г Стринава.

всички   назад напред
created by Ilian'co
 
 


 
 
 
Къща за гости, ресторант Архитектурен резерват Боженци Цени нощувка,Резервирай Какво може да се прави Специални оферти, промоции и пакети
 
(c) 2004 Хаджи Велинов Хан.Всички права запазени. Хаджи Велинов Хан е запазена марка на "Балканци" ООД,